Meerdere woningcorporaties zijn plat gelegd door een cyberaanval met een gijzelsoftware. Hierdoor waren de corporaties slecht bereikbaar voor hun klanten. De aanval zorgde ervoor dat het mail verkeer platgelegd was en veel telefoonnummers niet meer bereikbaar waren. Deze woningcorporaties maken allemaal gebruik van ICT dienstverlener The Sourcing Company waar de cyberaanval op gericht was. De corporaties hebben meerdere weken last gehad van de cyberaanval. Tijdens de aanval zijn er mogelijk ook vertrouwelijke gegevens van de huurders buitgemaakt.
Mogelijke datalek na cyberaanval
Een van de woningcorporaties die slachtoffer was van de cyberaanval op The Sourcing Company is Zayaz. Voor Zayaz is het niet bekend wat er gebeurd is met de gegevens van de huurders. Het is niet bekend of de hackers persoonlijke gegevens hebben gehackt of hebben ingezien. Toch heeft Zayaz ervoor gekozen om een melding te maken bij de Autoriteit persoonsgegevens (AP). Ondanks dat ze niet weten wat er is gebeurd met de gegevens willen ze de huurders preventief waarschuwen. Zo zijn er mogelijke gevaren als valse e-mails of sms berichten en mogelijke valse telefoongespreken waar klanten slachtoffer van kunnen worden.
Ook Trivire heeft last van de cyberaanval op The Sourcing Company. De cybercriminelen maakte gebruik van de ransomware ook wel de gijzelsoftware genoemd. Het is voor Trivire lastig geworden om in de systemen te komen omdat het grote deel van de systemen vergrendeld is door de cybercriminelen. Hierdoor moet de woningcorporatie de huurcontracten en reparatieverzoeken handmatig invoeren wat ervoor zorgt dat er lange wachtrijen zijn voor de huurders. Gelukkig heeft Trivire op tijd handmatig de brieven van de huurverhoging kunnen versturen, zodat de huurders op tijd op de hoogte zijn gesteld en er geen extra kosten ontstaat.
Hoogstwaarschijnlijk zit de cybergroep Conti achter de cyberaanval. De beruchte groep heeft gegijzelde informatie op het darkweb gedeeld, vermoedelijk om de druk op losgeld op te voeren. Er is niet bekend gemaakt of The Sourcing Company contact heeft met de cybercriminelen en of ze gaan voldoen aan de vraag om losgeld.
Stijging kosten cybercriminaliteit
De schade van cybercriminaliteit is enorm. In 2021 heeft cybercriminaliteit wereldwijd meer dan 5.700 miljard euro gekost. Dit komt voornamelijk door de coronapandemie en de versnelde digitalisering die plaats heeft gevonden hierdoor. Niet alleen het aantal cyberaanvallen neemt toe, maar vooral de impact van de cyberaanvallen begint steeds groter te worden.