Advies op maat? Vraag een offerte aan

Cyberpreventie

Cyberpreventie

Goede bescherming is erg belangrijk als het aankomt cyberveiligheid. Een aantal simpele stappen kan uw onderneming een heel eind onderweg helpen. Hackers gaan namelijk vaak voor de makkelijkste doelwitten en die hebben meestal geen idee hoe zij hun systemen moeten beschermen tegen cyberaanvallen en cyberincidenten. Daarom vindt u hieronder een aantal tips over cyberpreventie.

Belangrijkste tips

Beveiligingssoftware

De eerste en belangrijkste cyberpreventie tip die wij u mee kunnen geven is om de beveiligingssystemen van uw onderneming bij te houden en regelmatig te updaten. Een simpele manier om de meest gebruikte malware tegen te gaan is de antivirussoftware van uw onderneming bij te houden. Veel van de virussen zijn al bekend bij de antivirussoftware die op de markt zijn, daarom is het zeker van waarde om deze software bij te houden. Echter raden wij u wel aan om een Nextgen antivirus (NGAV) software aan te schaffen. De traditionele antivirussoftware die veel bedrijven gebruiken zoeken naar zogenaamde “virushandtekeningen”, maar Nextgen virussen werken anders en worden daardoor ook niet herkend door de traditionele antivirussoftware. Crowdstrike is een Nextgen antivirussoftware. Ongeveer de helft van de Fortune 500 bedrijven en het merendeel van de banken maakt gebruik van Crowdstrike.

Een sterke firewall helpt ook met het beschermen van uw onderneming. Een firewall is in principe een soort buffer tussen uw computer en het internet. Wanneer een gevaarlijk bestand van het internet naar uw computer/systeem probeert te gaan onderschept de firewall dit. Ook hier is het beter om voor een Nextgen optie te gaan.

Naast het regulier updaten van uw antivirussoftware moet u zorgen dat alle software geupdate blijft, maar ook de standaard beveiliging van uw onderneming moet goed blijven. Laat daarom niet zomaar vreemde personen uw bedrijf binnenlopen die wellicht slechte intenties hebben met uw apparaten of netwerk.

Monitoren van uw onderneming

Een belangrijke vorm van cyberpreventie is het continu monitoren van de systemen binnen uw onderneming. Een SOC (Security Operations Centre) kan u hiermee helpen. Zo’n SOC houdt uw onderneming 24/7 elke dag van het jaar in de gaten. Dit doen zij vooral ook buiten de reguliere kantooruren omdat juist dan de cybercriminelen vaak toeslaan. Een SOC kijkt niet alleen toe of er cyberincidenten in uw onderneming plaatsvinden, maar gaat ook actief opzoek naar onwenselijk gedrag. Zo proberen zij een cyberincident te voorkomen omdat het vaak al te laat is wanneer er een cybercrimineel aanwezig is in uw systemen.

Sterke wachtwoorden

Het is erg belangrijk dat er binnen de onderneming altijd sterke en unieke wachtwoorden worden gebruikt. Dit geldt voor unieke wachtwoorden voor alle websites/programma’s/apparaten. Wanneer hackers één van uw accounts of apparaten hebben gehackt zullen zij meteen dit wachtwoord op al uw andere accounts/apparaten proberen. In het geval dat u allemaal unieke en sterke wachtwoorden bijhouden geen goede optie vindt, dan kunt u gebruik maken van een password manager. Een password manager creëert unieke wachtwoorden voor al uw accounts en slaat deze op een veilige manier op.

Daarnaast is het tegenwoordig eigenlijk noodzakelijk om multifactor authenticatie te gebruiken in een onderneming. Dit houdt in nog een extra stap in het inlogproces naast het invullen van een gebruikersnaam en een wachtwoord. Dit kan zijn een gegenereerde code of een pop-up op een ander mobiel apparaat. Zolang het maar een extra vereiste vraagt bij het inloggen op een site of apparaat.

Informeer werknemers

Ook moet u ervoor zorgen dat uw werknemers goed worden geïnformeerd over het veilig gebruiken van apparaten en programma’s van werk. Dit is zeker nu meer en meer mensen thuis werken belangrijk geworden. Probeer uw werknemers te informeren over het gebruik van veilig netwerk wanneer zij thuis met werk bezig zijn. Bij een veilig netwerk kunt u denken aan een beveiligde verbinding met een goed wachtwoord en eigen beveiligingssoftware.

Wees ook op uw hoede voor de meest voorkomende vormen van cyberaanvallen, namelijk spam en phishing. Krijgt u verdachte e-mails of berichten van een klant of leverancier? Klik nooit op links of iets dergelijks in deze berichten, maar neem direct contact op met de desbetreffende instantie. De e-mails die cybercriminelen sturen worden steeds professioneler en het wordt met de dag lastiger om de neppe van de echte e-mails te scheiden.

Laatste belangrijke tips

Houdt de bankafschriften van het bedrijf goed in de gaten. Zijn er verdachte afschrijvingen? Neem dan direct actie en zoek uit of er een lek in de beveiliging is.

Ook is het belangrijk om gevoelige en essentiële informatie en gegevens goed te beschermen. Maak daarom regelmatig back-ups van deze gegevens en bewaar deze offline los van uw netwerk. In het geval van geblokkeerde of gestolen gegevens kan uw onderneming sneller weer operationeel zijn.

Ten slotte zou u uw onderneming regelmatig kunnen laten testen op cyberveiligheid. Dit kan door middel van bijvoorbeeld ethische hackers. Deze hackers proberen systemen van bedrijven gevraagd binnen te dringen om mogelijke zwakke punten naar boven te brengen. Zo kan een bedrijf erachter komen hoe zij hun beveiligingssystemen kunnen upgraden.

Ondanks dat een goede cyberpreventie u zeker kan helpen om de kans op een cyberincident te voorkomen bestaat de kans op een cyberaanval helaas nog steeds. Een cyberverzekering kan u helpen om de kosten van zo’n cyberaanval te vergoeden. Lees meer over de verschillende cyberverzekeringen.

Preventie op orde brengen in uw organisatie?

Wij werken samen met DesktopToWork als preventiepartner van cyber. Meer informatie hierover treft u hier aan.