Advies op maat? Vraag een offerte aan

De Ransomware-pandemie in Europa

Binnenkort zullen bedrijven als ziekenhuizen, banken, nutsbedrijven en bedrijven van een bepaalde omvang zich verplicht moeten beveiligen tegen cybercrime in heel Europa. Doen zij dit niet, dan staat ze een fikse boete te wachten. Namelijk 2% van hun jaaromzet als boete.

De Cybercriminaliteit is in de afgelopen jaren flink gestegen. In 2019 is het zelfs verdubbeld in Nederland ten opzichte van het jaar ervoor. Bedrijven zullen zich hard moeten inzetten om hun cyberveiligheid op te schalen. Hackers zijn er tegenwoordig in zulke grote aantallen en zij werken allemaal rond de klok om gaten te zoeken in de beveiligingssystemen. Voor je het weet is uw IT-systeem overgenomen en wordt er losgeld geëist voor u weer verder kan werken. Een goed voorbeeld hiervan is MediaMarkt, die werden op 8 november slachtoffer van een ransomware-aanval. De hackers eisen nu 43 miljoen euro om de gegevens weer terug te geven. Hoewel dit een voorbeeld is van een van de grotere bedrijven zijn het vaak juist de kleinere bedrijven die slachtoffer worden van cybercriminaliteit. Deze bedrijven zijn vaak minder goed beveiligd en daarom een aantrekkelijk doelwit voor de hackers.

De Europese Unie wil hier een stok voor steken en wil daarom het beveiligen van bedrijven in Europa gaan verplichten. Bart Groothuis (VVD-Europarlementariër) kreeg op 9 november een mandaat om met de 27 EU-lidstaten namens het parlement te onderhandelen over het verplichten van cyberbeveiliging bij naar schatting 160.000 Europese bedrijven. Deze verplichting komt ook deels omdat het merendeel van de Europese bedrijven relatief weinig uitgeeft aan cyberbeveiliging. In Amerika besteden de bedrijven gemiddeld 41% meer aan cyberbeveiliging dan de bedrijven in Europa. Dit kan voor grote problemen zorgen zoals het al eerder heeft gedaan. Toen de Nederlandse banken een aantal jaar geleden gezamenlijk hun beveiliging opschaalde zagen Belgische en Duitse banken hun aantallen inbraken fors stijgen. Ditzelfde zou op het gebied van cyber in Europa kunnen gebeuren als wij nog verder achterlopen op Amerika.

Over het algemeen duren dit soort ingrijpende maatregelen jaren voordat er actie wordt ondernomen, maar volgens Groothuis hopen de lidstaten volgende maand op één lijn te komen waarna het plan in beweging wordt gezet.