Advies op maat? Vraag een offerte aan

Digitale kwetsbaarheid serieuzer dan ooit

Je kunt je bedrijf nog zo sterk beveiligen tegen cybercriminaliteit, maar wat nou als één van je belangrijkste toeleveranciers of handelspartners wordt gehackt? Er zullen allerlei gaten ontstaan in je business en dit gaat gepaard met een hoop veranderingen. Kortom, de shift naar zekerheid en het vinden van manieren om cybercriminaliteit te weren is nog nooit zo essentieel geweest.

Russische cybercriminelen gijzelen IT-servers
In maart 2022 gijzelden Russische cybercriminelen een aantal servers van een IT-bedrijf. Het IT-bedrijf in kwestie biedt verschillende woningcorporaties ondersteuning met digitale diensten. De Russische cybercriminelen hebben destijds een deel van de data gestolen en dit vervolgens op het dark web geplaatst. Deze data bevatte kopieën van rijbewijzen, bankgegevens en andere persoonlijke informatie van betrokken partijen.

Internetfraude
Cybercriminelen kunnen zich anders voordoen, bijvoorbeeld als een medewerker van de woningcorporatie. Doordat ze beschikken over bepaalde gegevens, zullen huurders eerder andere gegevens verstrekken via de mail en dan zullen aanzienlijkere problemen ontstaan. Mensen klikken toch eerder op een link die afkomstig is van een organisatie die ze bekend is.

Losgeld
Ook een informatie-beveiligingsexpert Brenno de Winter geeft aan zich zorgen te maken om mensen die slachtoffer worden van cybercriminaliteit. Hackers vragen in veel gevallen grote hoeveelheden losgeld in ruil voor het teruggeven van gestolen informatie. In het geval dat er niet wordt betaald, dan worden de gegijzelde gegevens verspreid of op een andere manier misbruikt.

Als een bedrijf cybercriminelen niet betaald, kan dit enorme risico’s opleveren. In het geval dat een bedrijf allerlei essentiële gegevens kwijt is, blijft er eigenlijk geen bedrijf meer over.

Cyberrisico’s buiten de bedrijfsmuren
Wat zijn de risico’s voor je bedrijf als een leverancier wordt gehackt? Veel bedrijven die zich bezighouden met digitale veiligheid, houden de focus bij het eigen bedrijf. Een risico hiervan is dat cruciale partners binnen de bedrijfsketen worden vergeten. Het kan dan zomaar gebeuren dat als een toeleverancier wordt gehackt, er als gevolg geen producten meer kunnen worden geleverd.

Veel bedrijven worstelen met digitale veiligheid en weten bijvoorbeeld ook onvoldoende van welke leveranciers ze afhankelijk zijn. Door de digitalisering en de veranderingen die hierbij horen zijn verschillende partijen betrokken in de bedrijfsketens. Mocht er een partner wegvallen door een cyberaanval, kunnen de gevolgen voor betrokkenen groot zijn. In zo’n geval is het dan soms al te laat om actie te ondernemen.

Een andere zwakke plek die nog weleens over het hoofd wordt gezien in het bedrijfsleven, is dat negen van de tien keer er een vertrouwensrelatie ontstaat met een aantal hoofdleveranciers. Die leveranciers hebben dan ook tot op zekere hoogte toegang tot het bedrijfsnetwerk. Hackers kunnen op hun beurt misbruik maken van deze situatie en daar gaat het dan ook regelmatig mis.