Advies op maat? Vraag een offerte aan

Gevolgen van cybercrime

Elke dag vinden cybercriminelen manieren om mensen aan te vallen en onder druk te zetten. Meer dan veertig procent van alle mkb’ers een zzp’ers in Nederland is wel eens in aanraking gekomen met cybercrime en de gevolgen die deze criminaliteit met zich meebrengt. Slachtoffers kunnen het gevoel krijgen dat de online omgeving niet meer veilig is. Het belang van een cyberverzekering is onvermijdelijk, maar achteraf te laat als een cyberaanval al is uitgevoerd.

Cybercrime de ramp voor ondernemers
Xander Koppelmans wordt in 1991 ondernemer van een holding en productie BV. Voor de onderneming maakt Koppelmans bedrijfsfoto’s en -video’s voor grote klanten. Door bepaalde ISDN-verbinding waar de onderneming mee te maken heeft, is het onmogelijk om externe back-ups te maken. Om geen data te kunnen verliezen heeft de onderneming drie back-upservers die dag in dag uit kopieën maken van de servers. Verder is er door Xander een investering gedaan in een fatsoenlijke 24/7 firewall en 24/7 systeembeheer vanuit Amsterdam.

Zoals een bakker brood maakt, wil Xander zijn foto’s maken en daar zijn brood mee verdienen. De investeringen in de firewall en het 24/7 systeembeheer kosten hem zeshonderd euro per maand. Het is daardoor begrijpelijk dat er vertrouwen is in de bescherming tegen cybercrime en dat een cyberverzekering over het hoofd gezien wordt. Projecten die door de onderneming zijn afgehandeld gaan op een externe schijf achter slot en grendel. De projecten waar2aan gewerkt worden blijven aanwezig op de servers.

Brutal force-aanval
Door de genomen veiligheidsmaatregelen is de Koppelmans onderneming in de veronderstelling goed beveiligd te zijn tegen cybercrime. Ondanks alle beveiligingen wordt zijn onderneming op 2 april 2015 gehackt. De hack laat mappen op de servers van de onderneming verdwijnen in de prullenbak en leegt de prullenbak vervolgens automatisch.

Door middel van data recovery is het mogelijk om gewiste bestanden terug te halen. Door een extern bedrijf kon tachtig procent van de foto’s en video’s worden teruggehaald. Bij het terughalen van de bestanden werd ontdekt dat de bestanden bewerkt en onbruikbaar waren. Zo kon de conclusie worden getrokken dat de bestanden waardeloos waren en de gevolgen waren ernstig.

Aangifte
De onderneming van Koppelmans dient na het incident een aangifte in bij de politie. De aangifte komt terecht bij de afdeling cybercrime, die niets anders kan dan constateren dat er sprake is geweest van een cyberaanval. De identiteit van de daders is verder onbekend, wat het moeilijk kan maken om los te komen van een gebeurtenis als deze. Het is al mogelijk om voor honderd euro in China een cyberaanval uit te voeren. Wereldwijd kan iedereen een cyberaanval uitvoeren met elk denkbaar motief.

Schadelijke gevolgen
Ondernemers maken zich meer zorgen om toenemende online onveiligheid. In 2021 is bekend dat één op de vijf bedrijven jaarlijks te maken krijgt met een cyberaanval. Zo’n aanval kan zorgen voor serieuze financiële schade, die wordt veroorzaakt door digitale fraude, of het hacken en gijzelen van bedrijfsgegevens en -eigendommen. Zo kan een bedrijf dus financieel beschadigen, maar is het ook mogelijk om imagoschade op te lopen door een cyberaanval. Een cyberverzekering dekt in ieder geval een groot deel van financiële schade door cybercriminaliteit.

De financiële schade voor de Koppelmans onderneming is in eerste instantie 269.000 euro. Er moeten nieuwe foto’s en video’s gemaakt worden, die gezamenlijk 250.000 euro kosten en Xander Koppelmans krijgt een burn-out en is daarom drie maanden niet werkzaam. De kosten lopen uiteindelijk op in de miljoen.

Wat volgens Xander Koppelmans de meest ernstige schade is, zit hem in het vertrouwen van de klanten. Mensen worden in de tijd dat de onderneming niet actief is ergens anders klant en hebben niet meer het vertrouwen dat hun data veilig is bij je onderneming.

Faillissement
Uiteindelijk gebeurt het ondenkbare als gevolg van cybercriminaliteit, namelijk dat de onderneming failliet gaat. Hierop verbreekt ook de bank de relatie met het bedrijf en met de holding. Daarbij zegt de bank de persoonlijke hypotheek van de heer Koppelmans ook op. Dit is gebruikelijk in een dergelijke situatie. De gevolgen zijn niet te overzien en veroorzaken een massieve vertrouwensbreuk. Het ondenkbare kan werkelijkheid worden en dat is waarom een op maat gekozen cyberverzekering kan helpen om schade te beperken.