Advies op maat? Vraag een offerte aan

Hoe Corona cybercriminaliteit laat stijgen

De hoeveelheid cyberaanvallen die de afgelopen paar jaar is voorgekomen is hard gestegen. Dit is deels te danken aan de coronapandemie. Veel bedrijven hebben in deze periode in een hoog tempo veel werk moeten digitaliseren. Dit brengt in combinatie met het niet bewust zijn van de risico’s van cyberveiligheid een groter risico op een cyberdreiging. Tussen 2018 en 2021 steeg dit risico met 400%. De oorzaken hiervan zijn onder andere het nieuwe vanuit huis werken, het meer digitaal zakendoen, maar ook de grotere afhankelijkheid van de toeleveringsketen.

Deze snelle ontwikkelingen binnen de organisaties werden echter niet snel genoeg opgevolgd door de beveiligingsmaatregelen. Onderzoekt toont bijvoorbeeld dat het werken vanuit huis een blijvende trend is, maar dat het aantal werknemers dat de juiste beveiligingsmaatregelen neemt slechts 40% is. Het is zelfs zo erg dat minder dan 20% van de bedrijven beveiligingsmaatregelen heeft die passen bij de snelle digitale evolutie.

Het is volgens Mark Bouman, cyber risk consultant bij Aon’s Cyber Solutions, belangrijk dat de bedrijven snel de balans vinden tussen de voordelen van digitale evolutie en het in toom houden van de cyberrisico’s.

Een andere goede maatstaf om de stijging in cyberincidenten te bekijken is het aantal verzekeringsclaims. Het aantal verzekeringsclaims door ransomware-aanvallen is tussen 2019 en 2020 met 336% gestegen. Slechts 31% van de bedrijven beschikt over passende maatregelen om een ransomware-aanval te voorkomen.

Bedrijven moeten er ook rekening mee houden dat niet alleen zij risico lopen door slechte cyberbeveiliging. Cybercriminelen kunnen gevoelige informatie van derden stelen en misbruiken. Volgens Bouman werd in 2020 bij 70% van de ransomware-aanvallen gedreigd om gestolen informatie openbaar te maken of te verkopen.

Ten slotte benadrukt Bouman dat een slechte cyberbeveiliging grote gevolgen kan hebben voor grote groepen. Wanneer hackers één softwarebedrijf raken met een ransomware en de software van dat bedrijf wordt wereldwijd gebruikt, dan ontstaat er een groot probleem voor een hoop bedrijven.