Steeds vaker komt het voor dat ondernemers de dupe zijn van ransomware. Toch worden de risico’s van een cyberaanval door ondernemers nog vaak onderschat en dan vooral de midden- en kleinbedrijven. Vooral deze bedrijven moeten goed opletten omdat bij hun de risico’s groot kunnen zijn en er enorme financiële schade kan optreden doordat ze geen cyberverzekering hebben.
De ransomware, ook wel de gijzelsoftware genoemd, zorgt voor steeds meer schade bij bedrijven. Het is software waarmee cybercriminelen inbreken in de systemen van een bedrijf en het systeem vergrendelen. Wanneer je losgeld betaald aan de cybercriminelen worden de systemen pas weer ontgrendeld. Niet alleen de grote bedrijven woorden geraakt door deze cyberaanvallen, maar ook de kleinere ondernemers zijn slachtoffers.
Kleiner bedrijven slachtoffer Ransomware
Automaterialenbedrijf Exlcuparts is in 2019 het slachtoffer geworden van een cyberaanval met ransomware. Toen de eigenaar aankwam op zijn werk en zag dat zijn systeem het niet meer deed dacht die in eerste instantie dat het ging om de server, maar al snel werd het duidelijk dat het om wat ernstiger ging. De cybercriminelen hadden zijn systeem gehackt en eiste bitcoins als losgeld. De gevolgen waren groot voor het bedrijf ze raakten alles kwijt: boekhoudgegevens, klantenbestanden en overzichten van leveranciers. De onderneming heeft hierdoor met 25 man personeel heel de voorraad van bijna een miljoen producten opnieuw moeten tellen. De aanval heeft ook financiële schade aangericht bij het bedrijf: de schade is geschat op meer dan een ton. Het bedrijf is er goed mee afgekomen en heeft inmiddels een verzekering tegen de cybercriminaliteit.
Niet alleen Excluparts is als kleine onderneming slachtoffer geworden van een cyberaanval. ICT- bedrijf VelzArt heeft in de zomer van 2021 te maken gehad met de ransomware en lijdt aan de gevolgen van de cyberaanval. De ransomware werd verspreid over de VSA-software. Dit is een software die wordt gebruikt door het ICT – bedrijf om hun klanten van een afstand te kunnen beheren. Honderden klanten hebben last van de aanval, verschillende klanten hebben losgeld aanvragen gekregen die varieerde tussen de 49.000 en 5 miljoen dollar.
Grotere bedrijven geraakt door cyberaanval
Ook de MediaMarkt en de Gamemania zijn recentelijk slachtoffer geworden van de cyberaanvallen. Bij de MediaMarkt gaat het om een aanval begin november 2021. Door de aanval waren de computers ontoegankelijk geworden voor het personeel. De systemen konden niet meer gebruikt worden en werknemers werden verzocht om deze systemen te mijden. Met als gevolg dat de klant geen gebruik meer kon maken van de afhaal service en retour service.
Gamemania heeft begin dit jaar ook last gehad van de aanvallen. Door de hackers is er bedrijfsinformatie gestolen, maar ook de gegevens van klanten zijn buit gemaakt door hackers. Gamemania benadrukt dat het niet om wachtwoorden of betalingsmiddelen gaan die gestolen zijn door de hackers.
Het is onbekend over Gamemania een bedrag heeft betaald om de vergrendelde systemen weer in handen te krijgen. Het bedrijft heeft als reactie experts ingeschakeld die kunnen helpen bij preventie en gaan kijken hoe de hackers zijn binnengekomen.