Begin dit jaar is er een grootschalige cyberaanval ontdekt op het internationale comité van het Rode Kruis. Deze aanval was mogelijk door de slechte cyberpreventie. Er had geen software update plaatsgevonden, ondanks dat deze al maanden eerder beschikbaar was.
Door de hack zijn wereldwijd de gegevens van 515.000 mensen gestolen. Ook Nederland is geraakt door deze cyberaanval, zo zijn er van 4.600 Nederlanders hun gegevens gestolen. De gehackte mensen vallen onder een kwetsbare groep, omdat het voornamelijk mensen zijn die op de vlucht zijn of mensen zijn die op zoek zijn naar vermiste naasten.
Er is niet bekend wat het motief is achter deze cyberaanval en wat de hackers met de gegevens willen doen van het Rode Kruis. Er is geen losgeld gevraagd door de hackers. Uit onderzoek blijkt wel dat er sprake is van zeer geavanceerde hacktechnieken, dit zijn hacktechnieken die alleen gebruikt kunnen worden door de grote professionele organisaties. De reden dat de software niet geüpdatet was is onbekend, ondanks dat Het Rode Kruis elk jaar tienduizenden updates verwerkt hebben ze deze niet tijdig uitgevoerd.
Interpol maakt jacht op cybercriminelen
Interpol is bezig met een grootschalig operatie naar cyberhackers, wereldwijd zijn er al meer dan 1000 hackers opgepakt die zich schuldig maken aan cyberaanvallen. Bij deze operatie gaat het om verschillende soorten hackers die uiteenlopende misdrijven plegen, zoals witwassen, fraude en oplichting. Tijdens de operatie is de handelwijze van de hackers ontrafeld. De criminele bendes gingen te werk door e-mails te verzenden naar de advocaten van een Colombiaans textielbedrijf. Het bedrijf werd voor meer dan 14 miljoen euro bestolen, nadat ze werden overgehaald door deze vervalste mails.
Tijdens de operatie is er gebruik gemaakt van een nieuwe techniek genaamd: Anti-Money Landering Rapid Response Protocol. Hiermee kon Interpol het gestolen geld op tijd onderscheppen, waardoor het Colombiaanse textielbedrijf nog 94% van het gestolen geld heeft kunnen terugkrijgen.
De operatie is voortgekomen uit een 2e samenwerking tussen Zuid- Korea en Interpol. Het is de eerste internationale anticybercrime operatie die te werk gesteld is. Wereldwijd deden verschillende lanen mee aan het onderzoek, waaronder China, Japan en Spanje.
Cybercrime bij hypes
Cybercriminelen maken veel gebruik van de spelende hypes, de serie Squid Game is hiervan een goed voorbeeld. Cybercriminelen hebben hiervoor een app ontwikkeld die gebaseerd was op de populaire serie. Wanneer je deze app geïnstalleerd had werd je de dupe van oplichting. De hackers konden de slachtoffers abonnementen laten afnemen zonder dat ze daar zelf voor gekozen hadden. Het is een vorm van online oplichterij die steeds meer aan het uitbreiden is en steeds meer slachtoffers maakt.