Advies op maat? Vraag een offerte aan

Swatting incidenten stijgt

Swatting is een opkomende gevaarlijke vorm van cybercriminaliteit. Bij swatting is er sprake van gegevens diefstal. De hacker steelt de privé gegevens van zijn slachtoffer zoals: de naam, woon- of bedrijfsadres, telefoonnummer, wachtwoorden en financiële informatie.

Met deze verkregen informatie maakt een cybercrimineel een valse melding van een noodsituatie bij hulpdiensten. Hierdoor gaan de hulpdiensten met veel mankracht en in de meeste gevallen bewapend naar een onschuldig persoon. De melding van de noodsituaties gaan o.a. over gijzelingen, schietincidenten, bommeldingen of ontvoeringen.

De cybercriminelen komen op verschillende manieren aan hun informatie. Het kan gaan om het stelen van informatie, maar ook door het onvoorzichtig omgaan met gegevens.

Door social media kunnen cybercriminelen steeds meer informatie vergaren van een potentieel slachtoffer. Vaak wordt op social media de locatie prijsgegeven, waardoor hackers weten waar je werkt of woont.

Cybercriminelen gaan ook een stap verder door zich voor te doen als medewerker van een klantenservice, bank of andere overheidsorgaan. Swatters gebruiken deze methode om zoveel mogelijk persoonlijke informatie te winnen voor een mogelijke aanval.

Waar komt deze vorm van cybercriminaliteit vandaan?

Swatting is begonnen als een grap onder de gaming community, maar het is nu uitgelopen tot een serieuze vorm van cybercriminaliteit. Het komt steeds vaker voor dat het wordt gebruikt om mensen af te persen. Cybercriminelen vragen om cryptomunten, geef je deze cryptomunten niet dreigen ze met een swatting-aanval op jou woon- of bedrijfsadres. Wanneer je het losgeld betaald hoef je volgens de swatters geen zorgen meer te maken om een mogelijke aanval.

Om swatting te voorkomen zijn er verschillende preventie maatregelen die je kan treffen:

  • Deel geen onnodige privé gegevens op het internet. Door privé gegevens online te delen maak je het makkelijker voor swatters.
  • Gebruik 2-staps-verificatie zodat hackers tegen gehouden worden tijdens een poging om je (social media) accounts te hacken.
  • Maak gebruik van een VPN, zodat je IP- adres wordt verborgen.

 

PowerGPU slachtoffer swatting

PowerGPU  is een Amerikaans bedrijf wat gaming computers bouwt. Nadat het bedrijf samen ging werken met een twitch streamer die nep giveaways deed, werden ze slachtoffer van swatting. PowerGPU organiseerde een livestream waar ze de computers in elkaar zouden zetten. Deze computers waren bedoeld als liefdadigheid voor de slachtoffers van de give-aways. Tijdens deze livestream werden ze het slachtoffer van swatting. Er werd hoogstwaarschijnlijk een bommelding bij de politie gedaan. Hieruit volgde dat de politie met man en macht naar de locatie kwam waar PowerGPU bezig was met hun liefdadigheid actie.

De politie kwam er snel achter dat het niet om een echte bommelding ging. Op dit moment zijn de Amerikaanse rechercheurs bezig met het opsporen van de daders. Afhankelijk van de Amerikaanse staat waar in het gebeurt kan de rechter boetes of gevangenis straffen opleggen voor de dader.