Advies op maat? Vraag een offerte aan

FAQ

Heeft u nog vragen?

Welkom op de FAQ pagina. Heeft u nog vragen over cyberverzekeringen of iets nog niet helemaal duidelijk? Dan kunt u hieronder de veelgestelde vragen over cyberverzekeringen vinden. Staat uw vraag hier niet bij? Dan kunt u wellicht nog even op de cyberverzekeringen pagina kijken, hier staat een uitleg over wat een cyberverzekering nou precies inhoudt. Heeft u vragen over de individuele cyberverzekeringen die aangeboden worden? Dan verwijzen wij u graag naar de pagina’s van de cyberverzekeringen waar wij mee samenwerken. Ten slotte heeft u wellicht nog vragen over wie wij bij CyberriskInsurance zijn, hier kunt u meer over vinden bij  over ons.

FAQ

Veelgestelde vragen over cyberverzekeringen

Met een cyberverzekering bent u verzekerd voor de kosten van een cyberincident. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kosten van herstel van data en systemen na een cyberaanval. De dekkingen kunnen echter wel verschillen per aanbieder van de cyberverzekering. Zo bieden verschillende aanbieders verschillende cyberverzekeringen met andere dekkingen.

Over het algemeen is een cyberverzekering erg handig als een ondernemer vertrouwelijke informatie en gegevens van zowel personeel als derde partijen online opgeslagen heeft en/of hiermee werkt. Veel mensen denken dat alleen grote bedrijven het slachtoffer zijn van cyberaanvallen en dat alleen zij zich moeten indekken tegen de schades van cyberincidenten. Het MKB is echter het meest voorkomende doelwit van cyberaanvallen. Dit is omdat juist deze bedrijven vaak minder goed beveiligd zijn tegen cyberaanvallen en cyberincidenten. Voor deze bedrijven is het dus zeer aantrekkelijk om een cyberverzekering aan te schaffen. De kosten die voort kunnen komen uit een cyberincident kunnen vooral voor deze bedrijven erg hoog zijn. De cyberverzekering kan deze kosten dekken.

Lees meer

Nee, op het moment is een cyberverzekering nog niet verplicht om te hebben. Hij is echter wel erg handig, de kosten die voort kunnen komen uit een cyberincident kunnen erg hoog zijn.

Hoewel bijna elke cyberverzekering de standaarddekkingen van een cyberverzekering bevat zijn er toch verschillen in wat zij aanbieden. Sommige cyberverzekeringen bieden extra speciale dekkingen aan of hebben extra diensten die zij leveren bij de cyberverzekering. Bent u benieuwd welke cyberverzekering er goed bij uw onderneming past? Dan kunt u bij ons een offerte aanvragen en dan zoeken wij dit voor u uit. Wij maken dan een vergelijking van de cyberverzekeringen voor uw onderneming en helpen u met het regelen van de cyberverzekering.

Jazeker! Verzekeraars vereisen, vanzelfsprekend, wel een bepaalde preventie aan uw kant. Hiervoor vragen ze in ieder geval een ingeschakelde en actuele virusscanner van een gerenommeerd bedrijf. Zonder deze minimale preventie staat de online deur van uw organisatie wagenwijd open. Uiteraard is er ook met deze preventie nog een incident mogelijk, maar dáár sluit u deze verzekering voor af.

Aanvullend op de eis voor een virusscanner stellen verzekeraars wisselende eisen. Dit kan ook afhangen van de omvang van uw organisatie. Vaak wordt er gesteld dat het besturingssysteem en andere software op de pc actueel dienen te zijn met een marge van zes maanden. Ook is er vaak een eis dat er periodiek een back-up van uw data wordt gemaakt die elders wordt opgeslagen.

U kunt de eisen terugvinden in de voorwaarden van de verzekeraar of via clausules op het polisblad.

Vaak wordt er geheel onterecht gedacht dat schade door een cyberincident wordt vergoed door de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, de beroepsaansprakelijkheidsverzekering of de bedrijfsschadeverzekering.

Helaas is dit niet het geval. Toen deze producten door de verzekeraars zijn ontwikkelt bestond een dergelijk risico helemaal niet. De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering geeft enkel dekking bij materiële en letselschade. Hier valt een cyberschade dus sowieso niet onder. Onder de beroepsaansprakelijkheidsverzekering kan er een zeer beperkte dekking zijn, afhankelijk van de voorwaarden en de situatie waardoor de cyberschade is ontstaan.

Bij bedrijfsschadeverzekeringen krijgt u een uitkering wanneer uw bedrijf stil komt te liggen. Echter alleen bij de in de voorwaarden genoemde situaties.

Het cyberrisico is sterk opkomend waardoor verzekeraars zijn begonnen met het aanbieden van cyberzekering. De grote internationale verzekeraars zijn daar op dit moment het meest ver mee. Bent u benieuwd naar het aanbod van verzekeraars van CyberriskInsurance? Neem dan even een kijkje op onze cyberverzekeringen pagina.

Als bedrijf krijgt u te maken met veel verschillende soorten verzekeringen. Een verzekering die ook bij deze verzameling zou moeten zitten is de zakelijke cyberverzekering. Het gaat hier om het verzekeren van de cyberrisico’s van een bedrijf. Dit kan bijvoorbeeld een cyberaanval zijn door cybercriminelen. Denk hierbij aan een situatie waarin vertrouwelijke gegevens die u bedrijf in bezit heeft worden gestolen. Hier wordt dan vaak losgeld voor gevraagd door de criminelen om de gegevens terug te geven of om niet bekend te maken. Dit kan niet alleen voor hoge kosten zorgen in het geval dat u het losgeld betaald, maar ook als het bekend wordt. Het zou dan nog best wat kunnen kosten om de reputatie van uw onderneming te herstellen.

Lees meer

In Nederland verschillen de kosten voor een cyberriskverzekering per bedrijf. Wel heeft u als gemiddelde MKB’er de mogelijkheid om vanaf €700,- per jaar een cyberriskverzekering af te sluiten. Is uw onderneming kleiner dan gemiddeld dan wordt de premie uiteraard lager, en bij een grotere onderneming hoger. De kosten van een cyberverzekering voor een complexer en risicovoller bedrijf zijn niet hetzelfde als voor een startup die onbekend is in de markt. Dit is omdat de verzekeraar dan ook een groter risico loopt.

Lees meer