Advies op maat? Vraag een offerte aan

Heb ik een cyberverzekering nodig?

Wie heeft een cyberverzekering nodig?

Veel ondernemers vragen zich af of zij überhaupt wel een cyberverzekering nodig hebben. Ze verwachten dat alleen de grote multinationals het doelwit zijn van cyberaanvallen. Dit is echter vaak niet het geval. Een cyberaanval is vaak geen doelgerichte aanval, het is vaker een aanval die zoveel mogelijk bedrijven tegelijk target om de kans op succes te verhogen. De doelwitten die worden gekozen zijn vaak vanuit het MKB. De kleinere bedrijven zijn vaak minder goed beveiligd en daarom een makkelijker doelwit. Zo hebben cybercriminelen snel al meerdere bedrijven geraakt met een enkele cyberaanval. Het risico is over het algemeen voor kleinere ondernemingen ook iets groter, eventueel geëist losgeld of andere kosten als gevolg van een cyberaanval zijn voor kleinere ondernemingen lastiger te betalen. Eigenlijk is het voor elk bedrijf wat vertrouwelijke gegevens bezit goed om een cyberverzekering te hebben.

Waarom is een cyberverzekering nodig?

Het aantal afgesloten cyberverzekeringen is de afgelopen jaren hard gestegen. Dit komt ook deels door de in 2018 aangenomen AVG-wet. Deze wet heeft ervoor gezorgd dat ondernemingen een veel groter aansprakelijkheidsrisico hebben. Ondernemingen moeten nu aan een hoop meer eisen voldoen rondom het bewaren van gegevens. Dit gaat dan vooral over gegevens van derden, ook gegevens van het bedrijf zelf kunnen voor een hoop kosten zorgen als ze worden gestolen/geblokkeerd door een cyberaanval. Dit kan namelijk het gehele bedrijf stil zetten. Daarom kan het voor zowel data van derden als voor data van het bedrijf zelf handig zijn om een cyberverzekering te hebben.

Wat biedt een cyberverzekering?

Uiteraard vergoedt een cyberverzekering kosten van cyberincidenten binnen de voorwaarden, maar een cyberverzekering kan u ook helpen met het beter beschermen van uw onderneming. Zo bieden veel cyberverzekeringen kortingen op trainingen over cybersecurity of kortingen op programma’s als antivirussoftware. Veel cyberverzekeringen beginnen na het afsluiten ook vaak met een cyberscan van uw onderneming. Hieruit zal blijken hoe goed uw onderneming beveiligd is. Daarna krijgt u een verslag van het resultaat met eventuele tips en verbeteringen. Vervolgens staat de verzekering meteen voor u klaar in het geval van een cyberaanval.

Beantwoord dit niet uw vraag? Neem dan nog even een kijkje op onze FAQ pagina.