Advies op maat? Vraag een offerte aan

Wat is een zakelijke cyberverzekering?

Zakelijke cyberverzekering

Als bedrijf krijgt u te maken met veel verschillende soorten verzekeringen. Een verzekering die ook bij deze verzameling zou moeten zitten is de zakelijke cyberverzekering. Het gaat hier om het verzekeren van de cyberrisico’s van een bedrijf. Dit kan bijvoorbeeld een cyberaanval zijn door cybercriminelen. Denk hierbij aan een situatie waarin vertrouwelijke gegevens die u bedrijf in bezit heeft worden gestolen. Hier wordt dan vaak losgeld voor gevraagd door de criminelen om de gegevens terug te geven of om niet bekend te maken. Dit kan niet alleen voor hoge kosten zorgen in het geval dat u het losgeld betaald, maar ook als het bekend wordt. Het zou dan nog best wat kunnen kosten om de reputatie van uw onderneming te herstellen.

Daarnaast zijn er nog vele andere situaties mogelijk waarin een onderneming geschaad kunnen worden door een cyberincident. Zo kan een cyberincident ervoor zorgen dat uw onderneming niet meer kan functioneren. Dit kan veel kosten veroorzaken en moet snel weer opgelost kunnen worden. Een cyberverzekering kan u hiermee helpen.

Extra diensten zakelijke cyberverzekering

Tevens helpt een verzekeraar van de cyberverzekering u met het beter beschermen van uw onderneming. Zo bieden de meeste verzekeringen niet alleen trainingen voor uw werknemers, maar ook vaak kortingen op beveiligingsprogramma’s.

Tijdens deze trainingen leren uw werknemers veilig met het internet en veilig met de vertrouwelijke gegevens om te gaan. Dit verlaagt het risico dat werknemers per ongeluk een virus het bedrijf in brengen of cybercriminelen een andere manier geven om het bedrijf te schaden. Ook hebben de verzekeraars vaak partners die expertise hebben op het gebied van cybersecurity. Deze experts zullen samen met u kijken naar mogelijke verbeteringen op het gebied van cybersecurity.

Tevens vallen reparaties onder de dekking van een cyberverzekering. Zijn uw operationele programma’s beschadigd door de cyberaanval? Dan vergoedt de cyberverzekering de kosten van de reparaties van het incident.

Wat voor soort kosten kunt u bij een cyberincident verwachten?

De kosten van een cyberincident kunnen hard oplopen. Volgens een onderzoek uitgevoerd door de ABN AMRO is het gemiddelde schadebedrag van een cyberincident in een jaar gestegen met 150%.
Aansprakelijkheid kan een hele grote kostenpost zijn bij cyberincidenten.

Naast de schades van het bedrijf kunnen de andere belanghebbenden/derden ook schade ondervinden als uw onderneming slachtoffer is van een cyberincident. Dus die mensen kunnen uw bedrijf dan aanklagen voor het kwijtraken/niet goed beschermen van hun gegevens. Dit kan voor enorme kosten zorgen voor uw onderneming. Zeker als het aantal mensen wat uw onderneming aanklaagt groot is. Vervolgens moet u voor al deze mensen behandelen ook nog juridische kosten maken. Dit loopt dan aardig snel op. Een cyberverzekering dekt deze schades en helpt met het opnemen en behandelen van de klachten van de derde partijen.

Veel voorkomende soorten van cybercrime

Een van de meer voorkomende soorten van cybercriminaliteit waar bedrijven mee te maken krijgen is cyber afpersing. Dit is in het geval dat een cybercriminelen gegevens van uw onderneming hebben gestolen of de bedrijfsvoering hebben stilgezet en het pas na het betalen van losgeld weer teruggeven/werkzaam maken.

Een andere veel voorkomende vormen van cybercriminaliteit is phishing. Phishing is een iets meer low effort vorm van cybercrime waarbij je vaak emailtjes of websites met daarin een verborgen virus hebt. Deze vorm hoewel misschien overduidelijk maakt toch elk jaar enorm veel slachtoffers.

Cyberverzekeringen kunnen u als ondernemer dus een hoop kosten en zorgen schelen. Bent u benieuwd naar de specifieke dekkingen en diensten van de cyberverzekeringen? Kijk dan even op onze verschillende cyberverzekeringen pagina’s. Wilt u weten welke cyberverzekering het beste is voor uw onderneming? Vraag dan hier een offerte aan en dan helpen wij u graag verder.