Advies op maat? Vraag een offerte aan

Ben ik vatbaar voor cybercriminaliteit?

In een tijdperk waarin alles digitaal gebeurt, heeft cybercriminaliteit zich ontwikkeld tot een van de grootste bedreigingen binnen onze samenleving. Of het nu gaat om individuen, u als onderneming of zelfs onze eigen overheid. In dit digitale tijdperk is niemand immuun voor de schadelijke effecten van een cyberaanval. In dit artikel zullen we de gevolgen van cybercriminaliteit bespreken en op welke manier u vatbaar bent voor deze dreiging.

Wie is vatbaar voor cybercriminaliteit?

In de basis is iedereen die digitaal actief is vatbaar voor cybercriminaliteit. Tegenwoordig kunnen online criminelen vanuit de hele wereld met de juiste vaardigheden gegevens van je computer halen. Ze kunnen dit direct bij u doen of gegevens stelen bij grote bedrijven waar u zich wel eens heeft ingeschreven voor een mailing of waar u klant bent. Uiteraard zijn er gradaties in de hoeveelheid gegevens die van uw computer afgehaald kunnen worden. Er zijn beveiligingsmaatregelen die u kunt nemen om de kans op cybercriminaliteit te verkleinen. Zo is het verstandig om verschillende wachtwoorden te gebruiken en het delen van persoonlijke informatie op sociale media te beperken. Ook is het niet verstandig te klikken op verdachte links. Mocht er toch gegevens gestolen worden, is het verstandig om de juiste cyberverzekering te hebben zodat u gedekt bent tegen de kosten die dit met zich meebrengt.

U bent als individu vatbaar, maar als bedrijf mogelijk nog meer. Omdat u gegevens in bezit heeft, bent u automatisch een doelwit voor cybercriminaliteit. Gegevens zijn tegenwoordig meer waard dan geld en dit merkt u terug in het aantal cyberaanvallen. De aanvallen zijn vaak gericht op kleine en middelgrote bedrijven, die vaak beperkte middelen hebben om cyberaanvallen te bestrijden. Ze kunnen getroffen worden door ransomware-aanvallen, gegevensdiefstal of bedrijfsspionage, met grote financiële verliezen tot gevolg. Bij EVR hebben wij op maat gemaakte cyberverzekeringen speciaal voor uw unieke onderneming.

Gevolgen van cybercriminaliteit

Allereerst zijn er de financiële verliezen die geleden worden bij cybercriminaliteit. Hackers kunnen uit zijn op toegang tot bankrekeningen, creditcardgegevens en persoonlijke identificatiegegevens, waardoor u als ondernemer grote financiële verliezen kunt lijden. Daarnaast kan het voorkomen dat er een bedrag overgemaakt moet worden om weer toegang te krijgen tot de werkomgeving. U kunt alleen weer aan het werk als u betaalt. Toch wordt dit afgeraden, omdat het de hackers de mogelijkheid geeft om dit trucje vaker bij u toe te passen.

Schade aan de reputatie is een tweede probleem dat zich voordoet bij een cyberaanval. Uw onderneming kan tijdens een aanval klantgegevens verliezen. Daarnaast kan uw bedrijf tijdelijk stilvallen en dit kan ertoe leiden dat klanten het vertrouwen verliezen, wat op lange termijn zelfs tot klantverlies kan leiden.