Advies op maat? Vraag een offerte aan

Stijgende kosten cyberverzekering

Door de stijging van het aantal cyberaanvallen is het hebben van een goede cyberverzekering tegenwoordig niet meer weg te denken. De dreiging van cybercriminaliteit stijgt en verzekeraars zijn steeds meer geld kwijt aan het monitoren van de dreigingen en de markt. Ook staan nieuwsartikelen vol met grote koppen waarin cyberexperts waarschuwen voor premiestijgingen van cyberverzekeringen.

Cybercriminelen plegen cyberaanvallen om bedrijfsgegevens te stelen, of om processen van een bedrijf plat te leggen. Het gevolg van deze ontwikkelingen is dat de premies voor cyberverzekeringen stijgen. Dat is niet zo vreemd, want het aantal datalekken bij bedrijven en de cybercriminaliteit neemt toe. Een cyberverzekering is vanwege de constante dreiging van groot belang.

Cybercrime in alle sectoren

Cybercriminaliteit komt in vrijwel alle sectoren voor. Denk hierbij aan het bedrijfsleven. Webwinkels die online actief zijn, maar ook andere corporaties die gebruik maken van software. Het belang van een cyberverzekering is dus enorm groot. Door de toename van cyberdreiging is de premie voor de cyberverzekering ook fors gestegen. Dit komt mede door een toename van de cyberdreiging. Maar ook de impact van cyberaanvallen is groter geworden. Een voorbeeld van grotere dreiging zijn ransomware-aanvallen. Ransomware is software die bestanden versleutelt of een computer blokkeert. Een cyberverzekering biedt dekking als kosten optreden door ransomware-aanvallen.

Investeer in goede privacy

Naast het hebben van een goede cyberverzekering is het belangrijk om maatregelen tegen cybercriminaliteit te treffen. Privacy is een belangrijk thema binnen een cyberverzekering. Er zijn bij het thema privacy wetten en regels die nodig zijn. Als het privacybeleid niet goed is geregeld, dan heeft dit financiële gevolgen voor de organisatie. Zo is er bijvoorbeeld het risico op een boete vanuit de overheid. Daarnaast krijg je bij een schadeclaim niets, of minder uitgekeerd.

Cybersecurity vak apart

Een klein deel van de ICT-bedrijven is gespecialiseerd in cybersecurity. Desondanks is cybersecurity en het hebben van een passende cyberverzekering van groot belang. Verzekeraars kijken bij het bepalen van de premie voor een cyberverzekering naar verschillende factoren. Deze factoren zijn onder andere: Het risicoprofiel, getroffen preventiemaatregelen en de weerbaarheid. Hackers kunnen gegevens van een organisatie bemachtigen en daaraan zijn kosten verbonden. Voor verzekeraars is het belangrijk om te weten om wat voor gegevens dit gaat en hoe hoog de kosten kunnen zijn. Aan de hand van deze data kan een premie voor de cyberverzekering worden vastgesteld.

Het is geen optie om niks te doen met cybersecurity en om zonder cyberverzekering online te werk te gaan. Hackers kunnen op elk moment een cyberaanval uitvoeren en dit zorgt voor grote dreiging.